Työvoimatoimisto: TE-toimistot ja avoimet työpaikat


Kesätyöpaikat Suomessa

Monet nuoret voivat päästä kesätöihin jo noin 15-vuotiaina. Joillakin paikkakunnilla voi olla myös niin sanottua vakituista, ympärivuotista työtä tarjolla esimerkiksi lehdenjakamisesta kiinnostuneille. Jopa 14 vuoden iässä voi päästä jakamaan mainoslehtiä niin, että jaettavia lehtiä on esim. tietylle alueelle kerran viikossa. Tällöin jakelija voi ansaita palkkaa jakamalla lehtiä ja niiden mukana tulevia mainoksia koulunkäynnin ohessa. Useat ilmaislehtien jakajat voivat saada kerran viikossa tehtävästä urakasta, joka alkaa koulun jälkeen ja päättyy kun lehdet on jaettu, vähintään useita kymmeniä euroja. Se ei ole lainkaan hullumpi summa kun ajatellaan, että "työpäiviä" on neljänä päivänä kuukaudessa! Työvoimatoimisto.net pyrkii osaltaan auttamaan sinua, hyvä nuori, löytämään sopivan kesätyöpaikan (joskus myös vakituisen työpaikan) asuit sitten Uudellamaalla, Lapissa tai missä tahansa päin Suomea. Työpaikkojen etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin valitsemalla alapuolelta itseäsi lähin paikkakunta.

Mistä kesätöitä vuodelle 2024?

Töitä kannattaa kysyä kaupoista, kioskeista, niitä kannattaa lueskella kauppojen ilmoitustauluilta, työvoimatoimistoista sekä lehtien sivuilta. On syytä painottaa sitä tosiasiaa, että useimpiin työpaikkoihin on tunkua — kannattaa aloittaa töiden etsiminen mieluummin nyt kuin myöhemmin. Jos työpaikasta on ilmoitus sanomalehdessä, siihen kannattaa jättää hakemus nyt eikä vasta myöhemmin. Ajattele kesätöiden etsimistä työnä, nimittäin saathan työpaikan etsimisestä palkaksi työpaikan… ja siitä puolestaan saat rahaa.

Sitten kun työpaikka on löytynyt

Työpaikan saaminen ei tarkoita työpaikan pitämistä. Muista mitä varten olet töissä: jos olet vaikkapa jäätelökioskissa, muista palvella asiakkaita huomaavaisesti, sillä he ovat loppukädessä palkkasi maksajia. Työaikana edustat yritystä ja työnantaja maksaa palkkaa ajastasi. Sen takia ei ole sopivaa plärätä vaikkapa Facebookia työaikana (ellei se varsinaisesti kuulu työtehtäviisi). On aina tärkeää saapua töihin ajoissa. Jos olet sairas tai muuten estynyt saapumasta töihin, muista ilmoittaa siitä työnantajalle mahdollisimman nopeasti. Hän kun joutuu hankkimaan joko sijaisen tai tekemään jonkin muun järjestelyn, jotta yrityksen asiat sujuvat. Töissä tekemäsi suoritus palkitaan ei yksin rahallisesti, vaan vähän myös kuin koulussa jakson tai lukukauden päätyttyä, josta saat todistuksen, myös työsuhteen päätyttyä saat työtodistuksen. Ajattele työtodistusta 1000 euron arvoisena paperina. Hyvällä työtodistuksella saat jatkossa helpommin töitä. Se on siis erittäin arvokas paperi!